Australský vánoční dort

Vánoce se pomalu přibližují. Sice o nich ještě nechceme moc slyšet, ale správná hospodyně už na ně myslí, protože musí sehnat ingredience do vánočního pečiva, například ořechy. Kdybyste si chtěli udělat vánoční zásoby už teď, můžete zkusit australský vánoční dort, který se peče o hodně dřív, aby se stačil správně rozležet. Komu chodí hodně návštěv nebo má hodně dětí, nebude litovat.

Na australský vánoční dort potřebujeme:

750 g hladké mouky, 6 lžiček kypřícího prášku, 3 špetky jedlé sody, 375 g moučkového cukru, 6 vajec, 250 g másla, 1 lžička skořice, 250 g kandovaných třešní, 125 g kandované papáji, 125 g citrónové kůry (případně 500 g jiného kandovaného ovoce, 500 g rozinek, 200 g sušeného ananasu, 100 g fíků, 50 g strouhaného kokosu (případně celkem 850 g jiného sušeného ovoce), 200 g sekaných loupaných mandlí, 175 g sekaných vlašských ořechů (případně celkem 375 g jiné směsi sekaných ořechů), 125 g třešňového nebo meruňkového džemu, minimálně 125 ml brandy.

Příprava: Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme postupně vejce, džem, rozinky, ořechy a nakrájené ovoce. Vsypeme mouku se skořicí a důkladně promícháme. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě – například v bábovce, rybě, formě na chlebíček nebo na vyšším plechu velmi mírně 3 – 4 hodiny. Ve formě pak necháme vychladnout, pak povrch polijeme brandy (spolyká až 0,5 l) a necháme ve formě ještě pár dní uležet. Po vyklopení můžeme dort polít hořkou čokoládovou polevou (na kousku másla rozpustit 2 hořké čokolády na vaření, ale nevařit, případně podle potřeby přidat trochu studeného mléka). Dort se ztuhlou polevou vložíme do uzavřené nádoby nebo do alobalu, vložit do papírové krabice a šup s ním na balkón nebo do chladu. Necháme odležet dva měsíce, čím déle, tím lépe.





Prohledat tento blog

Archiv blogu