Rajda podle kuchaře


Rajskou omáčku vařím podle jednoduchého receptu. Základem je vývar z hovězího masa (předního) se solí, cibulí, novým kořením a celým pepřem (pro odborníky – vývar A). Pokud nemám vývar, pak postačí voda nebo vývar z bujónu. Dělám totiž někdy rajskou s mletými koulemi, které upeču v troubě a pak přidám všechno včetně výpeku do hotové omáčky.
Základ rajské omáčky: Cibulku zpěním na tuku (většinou na oleji, ale lze i na sádle). Přidám asi lžíci nebo dvě cukru krystal a nechám chvíli vše na plotně osmažit. Zároveň s cibulkou se cukr rozpustí a utvoří se karamel. Vše se musí hlídat, občas zamíchat a nakonec zalít vývarem nebo vodou. Než se cukr rozpustí, přidám špetku tymiánu, sůl, nové koření, bobkový list a celý pepř, pak rajský protlak (kdo chce přidat kečup, musí ubrat cukr nebo může karamel vynechat). Po zalití nechám krátce podusit pod pokličkou. Nakonec vmíchám jíšku (hotovou nebo domácí), lze zahustit také moukou rozmíchanou ve studené vodě (mouka hladká). Na závěr přidám pro chuť mletou skořici a vše přecedím.
Při přípravě plněných paprik postupuji stejně, do základu ale přidám i zbytky paprik včetně jádřinců. Hotovou omáčkou pak zaliji papriky zvlášť upečené v troubě.



Tipy:
Takto upravená omáčka lze použít i bez masa například při oddělené dietě.
Kuličky z mletého masa okořením jen lehce solí a tymiánem a upeču. Výpek přidám do omáčky, kterou mastím málo.
Při přípravě plněných paprik se do masa zároveň přidá lžíce syrové rýže. Při pečení nabyde a papriky zaplní. Plněná paprika získá speciální chuť.

Prohledat tento blog

Archiv blogu